header afbeelding

Bij Suntec krijgt u altijd professioneel advies

Zonnepanelen, hoe werkt dat nu?

Zonnepanelen worden gemaakt van silicium of percium. Zonnecellen halen hun elektriciteitsproductie uit zonlicht door middel van een foto-elektronisch proces. De technische benaming voor een zonnepaneel is een pv-paneel. Pv is de Engelse afkorting voor photovoltaic, in het Nederlands fotovoltaïsch.
Deze term vat samen wat het zonnepaneel doet: foto (licht) wordt omgezet in volt (elektriciteit).


Wat heeft u nodig?

Is dat alles? 

Natuurlijk bepalen de keuzes van materialen en de wijze van montage een goed werkend pv-systeem. Dat is waar Suntec in het spel komt, specialist in zonnepanelen.


Wat voor zonnepanelen zijn er zoal?


Twee type zonnepanelen domineren de markt Het monokristallijne zonnepaneel is dan ook nog in een Full Black variant verkrijgbaar

De afmetingen van alle zonnepanelen zijn standaard: 1,65 x 1,0 m.
Er zijn afwijkende maten verkrijgbaar, maar de mogelijkheden zijn niet groot.

Hoe wordt de constructie gemaakt?


1  Pannendaken

Voor pannendaken zijn er grofweg twee type constructiesystemen: Gehaakte systemen en geschroefde systemen.

Haaksystemen haken een beugel achter de panlat. De gehele constructie met zonnepanelen hangt dan aan panlatten. Suntec is geen fan van deze manier van construeren. Panlatten zijn geen onderdeel van uw dakconstructie en zitten met een spijker of nietje vast in het dak. De gevolgen kunt u zelf bedenken. Ook is de kans op lekkages groter omdat de constructie op de dakpannen klappert. Uitrichten van zonnepanelen is met een haaksysteem vaak niet of nauwelijks mogelijk.

Geschroefde constructiesystemen hebben onze voorkeur. Suntec schroeft de beugels niet zomaar op het dakbeschot, maar eerst extra houten horizontaal op het dak, met uw dakconstructie verstevigd wordt.



Op deze balken monteren wij vervolgens ons geschroefd en degelijk Duits constructiesysteem. Hiermee is Suntec toonaangevend. Een degelijkere montagewijze kunt u niet wensen.


2 Vlakdak

Voor platte daken gebruiken wij ons eigen Lightbox constructiesysteem. Dit systeem werkt met handige aluminium constructiebakken.

Onder de constructiebakken zitten rubber tegels die uw dakbedekking beschermen.
De Lightboxes worden zo op uw dakbedekking geplaatst en hoeven niet verankerd te worden in uw dakconstructie. Dat is natuurlijk vragen om lekkages. Er hoeven met dit systeem ook geen frames in elkaar gezet te worden. Gewoon de Lightboxes neerzetten en dat is alles. Om de constructie ook bij windkracht 10 aan de grond te houden, plaatsen wij een berekend aantal betonblokken in de constructie. De constructie is geheel open zodat de wind aan alle kanten weg kan.


Dit constructiesysteem gebruiken wij al sinds het begin van onze onderneming en heeft nog nooit problemen geleverd. Er zijn verschillende plaatsingshoeken voor de zonnepanelen mogelijk, afhankelijk van de situatie.


3 Golfplaten

Voor golfplaten daken en damwandprofiel daken hebben we ook Duits constructiemateriaal, net als voor de pannendaken. De onderconstructie is verschillend per type dak. De manier waarop de pv-panelen geklemd worden is identiek.


De omvormer


Dan is er nog een omvormer nodig. Zo eenvoudig als dit onderdeel misschien klinkt, de omvormer is het belangrijkste stuk techniek van uw hele pv-systeem. De omvormer is het hart van de installatie en bepaalt wat er gebeurd.


Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Gelijkstroom is niet geschikt voor ons elektriciteitsnetwerk, want dat werkt op wisselstroom. De gelijkstroom van de zonnepanelen moet dus worden omgevormd naar wisselstroom. Dat is de hoofdtaak van de omvormer.

Naast het omvormen van gelijkstroom naar wisselstroom, meet de omvormer ook continu welke spanning er afgegeven wordt en wordt uw elektriciteitsnetwerk continu bewaakt. Bij eventuele calamiteiten valt de omvormer onmiddellijk in storing en schakelt hij een veiligheidsmodus in. Ook doet de omvormer de prestaties van uw pv-systeem monitoren. Dit kunt u via het sunny monitoring portaal volgen.